06 41638814 also in English info@eftamsterdam.nl

Je hoort tegenwoordig vaak dat graven in het verleden overbodig is en je hierdoor alleen geconfronteerd wordt met het negatieve. Maar is dit wel zo?

JA en NEE

JA graven is niet goed als het graven ploeteren wordt. Als het moeite kost. Als je het er uit moet trekken, dan is de tijd nog niet rijp en dus niet klaar of niet nodig(!) om hiermee te gaan werken.

NEE graven is totaal niet verkeerd als het vanzelf gaat als de deur a.h.w. opengaat, je klopt zacht op de deur en de deur springt uit zichzelf open. Als dat gebeurt, als je moeiteloos achter die deur kan, dan is ALLES wat daar ligt klaar om opgeruimd te worden. Alles is dan bruikbaar materiaal om mee te werken.

Waarom is het is belangrijk om naar die oude shit te gaan kijken? Waarom kunnen we gewoon niet zeggen: “F*ck that shit”, en er gewoon overheen stappen. Verder met ons leven gaan, mooie dingen affirmeren en creëren enzo. Debbie Ford zei eens: Wat je dan eigenlijk doet is veel slagroom spuiten op een drol. Je kan je kapot affirmeren, maar de shit blijft eronder liggen hoeveel slagroom je er ook op spuit.

Dus veilig graven geeft je de gelegenheid om die shit echt op te ruimen. Want als je dat niet doet, blijft die oude shit er altijd onder liggen en blijf je je patronen herhalen steeds weer opnieuw in elke situatie.

Wees ook niet bang om het oude op te ruimen want er zit altijd “a message in the mess”. En hoe zonde zou het zijn om hierover heen te stappen.

DUS eerst: Opruimen,  boodschap eruit halen en patroon veranderen. En pas hierna, eerder niet, kan je met opgeheven hoofd zeggen: F*ck that shit!