06 41638814 also in English info@eftamsterdam.nl

Ik had vroeger een hekel aan sporten. Ik dacht dat ik nooit zou gaan hardlopen. “Niks voor mij” zei ik altijd, maar zeg nooit “nooit”. Eind 2016 begon het te kriebelen, ik baalde elke keer hoe ongelofelijk misselijk ik me voelde nadat ik een sprintje had getrokken om een tram of trein te halen. Ik was het zat, ik wilde beginnen met sporten, niet om af te vallen en niet om gezond te doen, maar omdat ik me comfortabeler wilde voelen als ik moest rennen om de tram of trein te halen. Eind december, vlak voor kerst zei ik tegen mijn man: Je moet niet gaan lachen (hij is een zeeeer goede loper), maar ik wil 1 januari 2017 starten met trainen om 10 minuten hard te kunnen lopen. En i.p.v. te lachen zei hij direct: dan ga ik je helpen en waarom wachten tot 1 januari, waarom begin je niet deze week? Ik was er klaar voor, ik had mij doel helder, ik moest gewoon beginnen!

Mijn wens was om 10 minuten te kunnen rennen, dus trainde ik voor 15 minuten.

Ik begon met een halve minuut rennen volgens een vast schema. In het begin schaamde ik me best wel een beetje, ik zag iedereen met gemak hardlopen en mij koste het echt heel veel moeite. (nooit geweten dat een halve minuut zolang duurde) Maar ik heb doorgezet en nu ren ik met “gemak” 20 minuten en meer hoef ik ook niet van mezelf (maar zeg nooit “nooit” 🙂 ). Ik ren op mijn eigen tempo en vergelijk me niet meer met anderen, want ik doe dit puur voor mezelf. Ik weet waarvoor ik het doe!

Tips om een doel ook werkelijk uit te voeren

 1. Zorg dat het jouw doel is, je doet dit echt alleen voor jezelf.
 2. Maak je doel concreet, dus niet ik wil niet hijgend de tram instappen, maar ik wil 10 minuten aan een stuk kunnen rennen.
 3. Maak een actie-plan, een plan van aanpak.
  Ik had een heel mooi schema. In 13 weken zou mijn doel behaald zijn.
 4. Schrijf wat je gaat doen op in je agenda. Je maakt hierdoor van je actie een prioriteit. Als je niet doet wat je van plan was die dag, dan vind je het ook niet belangrijk genoeg, wees daar eerlijk in.
  Ik oefende 3x per week en plande dit in mijn agenda. (Nu loop ik 1x per week)
 5. Herinner jezelf regelmatig aan jouw motivatie waarom je dit doet en hoe fijn dit op de langere termijn voor jezelf is.
  Ik zou echt niet meer terug willen, het heeft me meer gebracht (zie hieronder) En ik heb voor een internationale trein 15 minuten moeten rennen (op birkenstock-slippers met koffer!) ennnn gehaald!!
 6. Beloon jezelf met elk behaald succes.

Wat ik door het rennen geleerd heb:
1. Ik kan me zowel lichamelijk erg oncomfortabel voelen en toch kan ik blijven rennen. Dit inzicht is groots, want hiervoor was dit juist de reden, dat ik stopte met sporten. “Zie-je-wel-ik-voel-me-niet-goed, ik-moet-luisteren-naar-mijn-lichaam!” Maar dit was juist niet luisteren naar mijn lichaam, dit was luisteren naar mijn angst-gedachten. Door deze angstgedachten te negeren en het schema te volgen en te vertrouwen, heb ik vertrouwen in mijn lichaam gekregen. Ik kan veel meer dan ik voel! Als ik mij goed hou aan het schema van de experts, dan komt het goed, dus: niet focussen op hoe ik mij lichamelijk voel, maar gewoon doen! Ik kan het!

2. Door het rennen is mijn conditie vooruitgegaan, maar daarnaast heb ik ook vele andere positieve side-effects gekregen zoals:
– niet meer het gevoel “ik moet NU iets eten”, dit maakt me minder onrustig en minder chagrijnig.
– ik kan eindelijk zweten op mijn hoofd. Heerlijk! Eindelijk voel ik me niet meer benauwd.

3. Ik heb voor het rennen minimaal 2 excuses waarom ik toch vandaag niet hoef te gaan rennen. Omdat ik dit deel van mezelf ken en weet dat mijn smoesjes behoorlijk echt klinken, zeg ik tegen dat deel, goed bedacht, en toch ga ik het doen. Dus ik weet hoe ik afgeleid kan worden naar een ander doel. Er is altijd wel een reden om iets niet te hoeven doen. Maar als je je doel gesteld hebt en weet waarom je dat doel wilt bereiken, wordt het een stuk makkelijker om ELK doel uit te voeren.

Inmiddels heb ik al meerdere mensen door mijn rennen geïnspireerd om ook te gaan hardrennen… Want als ik het kan, kan jij het ook! Ben jij of ken je iemand die geïnteresseerd is in het hardloopschema, laat me weten.

Wens ik jullie allemaal weer een gezonde eigen & wijze tijd, en maak er weer iets moois van!
O, ja en die schoenen… alsof ik op wolkjes loop, echt waar!

 

 

#genoegtekst #geenhashtags ?