06 41638814 also in English info@eftamsterdam.nl

Jezelf zijn?

Vroeger moest je je aanpassen want anders… want anders hoorde je er niet bij. Tegenwoordig moet je je juist niet aanpassen, moet je authentiek worden want anders… want anders hoor je er niet bij!

Het zijn twee zijden van dezelfde munt, de munt: ik ben niet goed genoeg, ik ben pas goed als ik … … Nou? zeg jij het?

Het lijkt zo bevrijdend, gewoon jezelf zijn, maar als je iets moet doen om iets te worden, hoe vrij ben je dan? Ik lees een artikel “6 stappen naar authenticiteit”, haha geloof jij het? Ik in ieder geval niet. Alsof je jezelf kan worden als je bepaalde stappen uitvoert. Volgens mij ben je altijd jezelf, ook als je niet-jezelf bent ben je jezelf. Want dat is een stukje van jou die zichzelf (nog) niet durft of wil/kan laten zien. En het deel dat beslist dat jij je nog-niet-laat-zien, dat deel ben jij ook, dat deel hoort ook bij jou.

Je zit in een proces, het proces is niet af of geslaagd als je helemaal jezelf bent. Het proces is niet vergelijkbaar met een bloem, die eerst in knop gaat en dan tot volle bloei komt. Het proces heeft geen af eindpunt, je werkt niet naar een doel toe, het proces is pas af als je dood gaat, als je leven hier op aarde teneinde is. Het proces is altijd geslaagd, omdat elke stap, elke fase in jouw levensproces jouw unieke proces is. En in jouw proces leer je jezelf steeds beter kennen. Je leert wat je sterke en wat je zwakke kanten zijn. Je leert om te vertrouwen op je intuïtie. Je leert het verschil tussen angst en vertrouwen.

Stap 4 in dat stappenplan is “Ken je doel”. Nou ik kan je zeggen dat ik nóóit geweten heb en nog steeds niet weet wat mijn doel is. Dit niet-weten was behoorlijk frustrerend, omdat in de oude aanpas-tijd je een labzwanser was als je je doel niet kende en in de nieuwe tijd moet je je doel weten en leven, want anders mis je je missie.

Wat ik nu weet is dat je doel niet je eind-doel is. Ik heb lange tijd geworsteld omdat ik geen doel had, maar in feite wist ik (nog) niet wat mijn einddoel was. Maar je doel kennen is je volgende stap of stappen weten, je tussendoel. Dit zou mij destijds veel ruimte gegeven hebben, dat het oke was dat ik mijn missie niet wist.

Het is juist heel belangrijk om een doel te hebben, om te weten wat je richting is in het leven. Als je geen doel hebt, dan ben een soort flipperbal die elke keer voortgeduwd wordt door anderen. Als je geen doel/richting hebt, dan wordt jouw richting door anderen bepaald.

Hoe het leven zich ontvouwt is precies hoe het leven voor jou beDOELd is, en hierin zit jouw doel. Sommigen van ons weten op vroege leeftijd al precies wat hun eind-doel in het leven is en anderen zullen hun eind-doel nooit duidelijk kunnen omschrijven. En tussen deze twee uitersten zitten oneindig veel mogelijkheden. Kijk naar jouw leven en je weet precies waar je staat, wie jij bent en wat jouw volgende stap is, of je nu je eind-doel kent of niet, je tussen-doel(en) weet je altijd.