06 41638814 also in English info@eftamsterdam.nl

Verpleegkundige Bronnie Ware werkte in de palliatieve zorg met mensen die thuis op sterven lagen. Ze vroeg aan haar patiënten waar zij spijt van hadden, of wat ze graag anders hadden gedaan. De meesten benoemden de volgen de vijf thema’s op:

 • Keuzes
  Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden, trouw aan mezelf, en niet het leven dat anderen van mij verwachtten.
 • Werk
  Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.
 • Gevoelens
  Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
 • Vriendschap
  Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
 • Geluk
  Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Dit geeft veel stof tot nadenken. Wat zijn jouw thema’s? Hoe zou jij nu terugblikken op jouw leven? Wat zou jij anders hebben willen doen en waarom heb je dat toen niet gedaan? Waarom doe je het nu niet anders? (tadaaaa!!)

Ik heb 3 jaar als zorgvrijwilligster in een hospice gewerkt. Tijdens gesprekken met zowel de stervenden als met de nabestaanden viel het mij op dat er één groot probleem was en dat was: DE COMMUNICATIE. Hoeveel werd er wel niet ingevuld, mensen vroegen niet door, namen aan, uit angst om anderen te kwetsen, of zelf gekwetst te worden. We denken teveel voor anderen na. Stop hiermee, en als je het toch doet, check dan of het klopt wat je denkt en invult. Begin met na te denken over jezelf en uit dit naar de ander.

 1. Benoem wat je voelt (ik-boodschap, de zinnen beginnen met ik)
 2. Benoem wat de diepere reden hiervan is (angst/verlangen, behoefte)
 3. Vraag wat je graag zou willen. (behoefte)
 4. Checken hoe dit is voor de ander. Hierdoor herstel je de verbinding weer.

Bijvoorbeeld:
1. Wat ik voel: Ik voel me onrustig worden als jij dat van mij vraagt, omdat dit (zie 2)

2. Diepere reden: Het raakt een deel in mij waar ik mij nog behoorlijk onzeker over voel. Ik heb behoefte aan wat meer rust.

3. Verzoek: Ik zou graag willen (of ik heb nodig) dat je mij hierbij helpt omdat ik me dan gesteund voel. (of ik heb behoefte aan jouw steun)

4. Checken: Hoe is dit voor jou?

Laten we stoppen met het leven leiden wat wij denken wat anderen van ons verwachten. Laten we nu al beginnen om duidelijk en helder te communiceren. Werk aan je eigenwaarde en aan je zelfvertrouwen en aan je negatieve kernovertuigingen. Maak de keuzes die bij jou passen, kies jouw eigen weg. Dit leven leven we maar één keer. Het is jouw leven, jouw feestje. Leef je leven op eigen wijze en communiceer!

Wat zou je nu anders willen? Wat is jouw eerste stap hierbij wat je nu al kan doen? Doe dit, want willen zonder actie leidt tot niets dan alleen maar meer willen.