06 41638814 also in English info@eftamsterdam.nl

Als je iets heel graag wilt, heb je daarvan meestal een vast plaatje van in je hoofd, toch? Bijvoorbeeld: Ik wilde graag een dadel eten en zocht de witte papieren zak met dadels. Ik trok de la open, en ging er wel 3x doorheen, maar waar waren ze?? …
Dan als ik er niet meer aan denk en op een ander tijdstip de la opentrek, zie ik de dadels in een plastic zakje, gewoon daar in de la liggen.
Omdat ik het beeld van die witte zak in mijn hoofd had, kon ik die plastic zak niet zien, want mijn brein was geprogrammeerd op een andere kleur.

Dit fenomeen heet ook wel: observer bias (vooringenomenheid van observator), de neiging van een observator om alleen de dingen te zien die de observator wil of verwacht te zien. Ik was geprogrammeerd (lees gefixeerd) op het zoeken van een witte zak, logisch achteraf dat ik de plastic zak niet KON zien. Wat je ziet (of niet ziet) wordt bepaald door wat je onbewust verwacht te zullen zien.

Maar wat als ik nu iets zoek wat ik nog niet ken? Bijvoorbeeld als ik alleen een appeltaart ken dan zal ik niet zo snel die perentaart vinden (die achteraf misschien beter in mijn doel past). Het is bijna onmogelijk om een plaatje in je hoofd te hebben van iets wat je nooit eerder gezien hebt.

verWONDERing in 5 stappen

Als je iets wilt, maak je daar een beeld van in je hoofd. Dat beeld is gebaseerd op feiten en kennis die je kent of verwacht. Als je te gefixeerd met dit beeld in je hoofd zoekt, dan zie je niet meer andere variaties (plastic zakje) of nieuwe mogelijkheden (perentaart). Als je precies weet wat je zoekt en het beeld klopt ook precies, dan is er natuurlijk niets mis mee om dit beeld goed in je hoofd te printen.
Maar hoe kan je je laten verwonderen door iets wat je nog niet kent?

  1. Weet wat je wilt (wat je denkt te weten)
  2. Maak er een plaatje bij
  3. Ervaar het plaatje helemaal alsof het er nu al is: zie wat je ziet, voel wat je voelt, hoor wat je hoort (proef en ruik)
  4. Zet er een sterke krachtige zin bij (die voor jou als waar voelt!*)
  5. Zeg dan bij dit plaatje: “Dit of iets anders/beters.” En hiermee laat je de vorm, kleur etc los

Door deze 5 stappen geef je je brein de opdracht te zoeken. En door de vorm los te laten (en het gevoel te behouden) stel je jezelf open voor de verWONDERing.

Veel verwonder plezier!

“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal” ~ Albert Einstein

*krijg je teveel JA-MAAR’s in je hoofd, pak dan deze gedachten aan met EFT.

 

“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal” ~ Albert Einstein

*krijg je teveel JA-MAAR’s in je hoofd, pak dan deze gedachten aan met EFT